Jak złożyć koszule, aby nie pogniotły się w walizce?

Jak złożyć koszule, aby nie pogniotły się w walizce?

Podróżowanie może być jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli odpowiednio zadbamy o nasz bagaż. Umiejętne spakowanie koszuli do walizki pozwoli nam nie marnować czasu na jej ponowne prasowanie tuż po przyjeździe. Poniższe wskazówki pomogą uniknąć problemu pogniecionych koszul i marynarek.

Składanie koszuli

Jak złożyć koszulę, aby po wyjęciu z walizki można było ją od razu założyć? Najlepszym sposobem będzie złożenie w tzw. „kostkę”. Nie uszkodzimy dzięki temu kołnierzyka i ochronimy front koszuli przed zagnieceniami. Należy zapiąć kołnierzyk, a potem co drugi guzik, odwrócić koszulę plecami do góry i złożyć jej boki do środka. Następnie trzeba ułożyć rękawy równolegle do boków i złożyć całość na pół. Aby koszula zajmowała mniej miejsca najpierw można ją złożyć na wysokości mankietów, a następnie na pół. W trakcie warto zwrócić szczególną uwagę na to, żeby wygładzić wszystkie fałdy, ponieważ pod naciskiem innych ubrań mogą się zmienić w zagniecenia.

Można też wypróbować metody składania ubrań, jaką stosuje się w sklepie, używając prostokątnej tekturowej podkładki, np. teczki. Dzięki sztywnej wkładce koszule zachowują nienaganny kształt, są chronione przed wygnieceniem i łatwiej się je przechowuje. Metoda składania jest dokładnie taka sama jak ta opisana wyżej, tyle że używa się w tym przypadku tekturki. Umieszcza się ją dokładnie na środku pleców koszuli, a krawędzie służą za linię zgięcia obu stron koszuli do środka.

Pakowanie koszuli, tak aby się nie pogniotła

Pakowanie koszuli, tak aby się nie pogniotła

Złożenie koszuli, żeby się nie pogniotła to jedno, a drugie to jej umiejętne spakowanie i zabezpieczenie. Wystarczy włożyć ją do plastikowego lub strunowego worka, tak, aby bezpośrednio nie dotykała innych rzeczy. Podatne na zagniecenia ubrania powinny być ułożone na samym wierzchu, czyli jako ostatnie, lub w specjalnej przestrzeni oddzielonej siatką w walizce po to, aby zmniejszyć nacisk spowodowany przez pozostałe rzeczy.

Aby zminimalizować ryzyko powstania zagnieceń na ubraniach, należy przede wszystkim zwrócić uwagę, czy nie zostały one zapakowane zbyt ściśle lub za luźno. W pierwszym przypadku zagniecenia powstaną w wyniku zbyt dużego nacisku. Z kolei zbyt luźne ułożenie sprawi, że ubrania zaczną się przemieszczać i fałdować.

Jak prawidłowo złożyć marynarkę?

Marynarki nie prasuje się w ten sam sposób jak koszule, dlatego też, aby uniknąć trwałych zagnieceń należy ją inaczej złożyć. Najskuteczniejszą metodą będzie wywrócenie marynarki na lewą stronę, tak aby widoczna była podszewka, i złożenie jej na pół. Dzięki temu wierzchni materiał jest ukryty, a przez to chroniony przed kontaktem z innymi ubraniami i fałdowaniem podczas transportu. Marynarka nie powinna już wymagać prasowania, jednak tuż po przyjeździe warto wyjąć ją z walizki i powiesić na wieszaku – najlepiej w łazience podczas brania gorącego prysznica. To świetny patent na rozprostowanie włókien materiału i pozbycie się ewentualnych zagnieceń.

Nawet w podróży należy dbać o nienaganny wygląd, zwłaszcza jeśli jej celem jest spotkanie służbowe. Dlatego też, w razie potrzeby, w miejscu zakwaterowania wygodnie będzie skorzystać z żelazka czy z usługi prania i prasowania. Takie udogodnienia zapewniają swoim gościom wszystkie hotele sieci Best Western Hotels & Resorts w Polsce.


Zobacz również pozostałe artykuły
  • Jak pozostać pełnym energii w podróży?
    Niezależnie od tego, czy korzystasz z pociągu, samolotu, czy samochodu, podróżowanie może okazać się dla Ciebie prawdziwym pożeraczem energii. Jak sprawić, aby podróże nie były takie nużące? Oto krótka lista 5 porad.
  • Jak spakować się do krajów o różnych klimatach?
    Podróżując służbowo lub prywatnie do krajów położonych w różnych strefach klimatycznych, musimy zadbać oto, aby w naszej walizce znalazły się rzeczy na każdą pogodę. Jest to niezwykle trudne, szczególnie wtedy, gdy możemy wziąć ze sobą tylko jedną walizkę. W tym artykule znajdziecie kilka wskazówek, które ułatwią Wam to zadanie.

 
 
 

Menu

 Polski
Menu